سطوح برنامه درسی از دیدگاه کلاین

ساخت وبلاگ

 فرانسیس کلاین  در کتاب خود با عنوان «يك چارچوب مفهومي براي تصميم گيري برنامه درسي » الگوي مطالعه ی آموزش مدرسه اي را به عنوان يك راهنماي تحقيقاتي مطرح مي كند و در اين الگو، سه بعد اساسي شامل سطوح برنامه درسي، عناصر و متغيرهاي برنامه درسي، و عوامل كيفي را مطرح مي كند(فتحی ، ۱۳۸۶ ، ص ۱۵ ) كلاين ۷ سطح از برنامه درسي را نام مي برد كه عبارتند از:

برنامه ی درسي آرماني يا آكادميك

برنامه ی درسي اجتماعي

برنامه ی درسي رسمي

برنامه ی درسي نهادي

برنامه ی درسي آموزشي

برنامه ی درسي اجرايي

و برنامه ی درسي تجربه شده .

  • منظور از برنامه ی درسي آكادميك يا آرماني، برنامه درسي است كه صاحبنظران علمي آن را مد نظرقرار مي دهند و در تصميم گيري مرتبط با آن ها، ايفاء نقش مي نمايند.

 

  • برنامه ی درسي اجتماعي، بيانگر برنامه اي است كه جامعه شامل مردم، نمايندگان مردم، مؤسسات و نهادهاي اجتماعي و غيره در آن ايفاي نقش مي كنند.

 

  • برنامه ی درسي رسمي، محدود به نهادها و سازمان هاي رسمي بوده و مستقيماً درگير آموزش مي باشد نهادهاي رسمي مانند، انجمن هاي معلمان و مديران مي باشد.

 

  • برنامه درسي نهادي، برنامه ی درسي است كه در سطح مدرسه پذيرفته شده و به اجرا در مي آيد و عوامل  مؤثر بر آن نيروهاي موجود در سطح مدرسه ميباشند.

 

  • برنامه ی درسي آموزشي، چيزي است كه معلم بدان اميد دارد، ارزش قائل است و مي خواهد كه به فراگيران خود بياموزد. اين برنامه ی درسي اجرايي تر و مشخص تر است و تصميم گيري در اين سطح اصولاً به عهده ی معلم است.

 

  • برنامه ی درسي اجرايي، حاصل مشاهدات و ثبت و ضبط كليه ی فرايندهاي تعاملي در حين اجراي برنامه درسي در كلاس درس است. آنچه در كلاس درس در عمل اجرا ميشود، ارتباط متقابل معلم و فراگير نشان  دهنده ی برنامه درسي اجرايي است كه با توجه به مسائلي كه حين آموزش وبه طور ناگهاني مي تواند رخ دهد، ممكن است با برنامه درسي آموزشي انطباق كامل نداشته باشد.

 برنامه درسي تجربي، به تجربيات يادگيرندگان از طرح هاي از پيش تعيين شده و تعامل هاي حاصل از كلاس درس اشاره مي كند. هر دانش آموز بر مبناي علائق، ارزش ها، توانمندي ها و تجارب قبلي خود نسبت به مطالب  ارائه شده عكس العمل نشان مي دهد و دست به انتخاب مي زند و برنامه درسي منحصر به فرد خود را خواهد داشت .(فتحي، ۱۳۸۶، ص۱۷).

منبع:

فتحي واجارگاه، كوروش. ( 1386 ). برنامهدرسيبهسويهويت هايجديد: شرحيبرنظرياتمعاصربرنامهدرسي. جلد اول، تهران: نشر آييژ.

برای عضویت در کانال تلگرام و دریافت مطالب جالب به لینک زیر مراجعه فرمائید.

کانال تلگرام

 

 

 

+ نوشته شده در  جمعه بیست و هفتم مرداد ۱۳۹۶ساعت 12:5  توسط ابوبکر عزیزی مقدم  | 
موفقیت...
ما را در سایت موفقیت دنبال می کنید

برچسب : سطوح,برنامه,درسی,دیدگاه,کلاین, نویسنده : abazizia بازدید : 1693 تاريخ : يکشنبه 29 مرداد 1396 ساعت: 14:11